Projecten

Gokhulp

Gokhulp

Gokhulp.be en Aide-aux-joueurs waren aanvankelijk een gezamelijk initiatief van CAD-Limburg, Le Pélican asbl, en de Kansspelcommissie.

Er wordt vanuit gegaan dat problematische gokkers een 'verborgen groep' vormen die eerder zelden beroep doet op hulpverlening. Een online aanbod voor deze groep bleek dus een goed idee. Zeker omdat er steeds meer gokkers online te vinden zijn, wegens het groeiende aanbod van online kansspelen.

De websites werden eind 2012 online gezet en bevatten toen een informatief gedeelte en een geautomatiseerd zelfhulpprogramma. Eind 2016 kreeg Gokhulp een upgrade, de website werd 'responsive' gemaakt, een online begeleiding werd toegevoegd en het programma werd volledig herwerkt. De finaciering werd overgenomen door de Vlaamse overheid.

Screenshots

Inhoud website

  • Het informatieve gedeelte...
    omvat heel wat materiaal over kansspelen en gokproblemen: soorten kansspelen, werkzame factoren bij gokken, denkfouten van spelers, hoe jezelf beschermen tegen overmatig spelen, wettelijke bepalingen, enz.
    Er zijn ook drie soorten 'tests' beschikbaar die onmiddellijk feedback genereren voor de bezoeker die zichzelf vragen stelt over zijn gokgedrag: de checklist biedt de mogelijkheid om het eigen gedrag en ('irrationele') overtuigingen rond gokken te evalueren, de SOGS-test geeft een indicatie over de ernst van een gokprobleem, de kennistest werd overgenomen van De DrugLijn/Jellinek.
    Niet enkel (problematische) gokkers vinden er informatie, maar ook mensen uit hun omgeving. Verder is er een FAQ-rubriek, informatie rond hulpverlening en kunnen bezoekers berichten plaatsen in een publiek forum.
  • Het zelfhulpgedeelte...
    bestaat uit een volledig geautomatiseerd programma, waarmee deelnemers anoniem en zelfstandig aan de slag kunnen om gokgewoontes te veranderen. Het programma bevat een aantal opdrachtmodules die als belangrijkste doel hebben de zelfcontrole te verhogen, zoals: een gokdagboek, het nagaan van voor- en nadelen, persoonlijke waardegebieden, het vaststellen van risicosituaties, het zoeken van alternatieven en het omgaan met terugval. Daarnaast kunnen deelnemers hun vorderingen opvolgen aan de hand van grafieken en tabellen en beschikken ze over informatieve teksten.
  • Het online begeleiding gedeelte... (enkel Gokhulp)
    bevat naast een geautomatiseerd programma, de mogelijkheid om wekelijks contact te hebben met een professionele hulpverlener via chat of online berichten. Terwijl het programma gebaseerd is op principes uit de cognitieve gedragstherapie en de motivationele gespreksvoering, laten de contacten met een therapeut toe om ook in ruimere zin aandacht te besteden aan de leefwereld van hun cliënten. Deelnemers aan beide programma's kunnen verder (anoniem) contact met elkaar onderhouden via een afgeschermd forum.
  • Het hulpverlenerspaneel... (enkel Gokhulp)
    biedt hulpverleners de gelegenheid de opdrachten van hun cliënten op te volgen, afspraken te maken met hun cliënten, berichten te versturen, afspraken te maken via een online agende en gebruik te maken van een chatapplicatie. Alle communicatie tussen hulpverleners en cliënten verloopt via een beveiligde verbinding. Deelnemers hoeven ook niets te downloaden op hun computer, wat de privacy ten goede komt.

Bezoek de websites

online hulp verlaagt de drempel om hulp te zoeken