Over cyberpesten

cyberpesten

Dit artikel werd aangeleverd door Floris van Veen, Cyber Security specialist bij vpngids.nl

Mensen zijn niet altijd vriendelijk tegen elkaar. Of het nu gaat om kinderen of volwassenen, het komt regelmatig voor dat het allemaal wel iets vriendelijker had gekund. Tegenwoordig zijn we steeds meer online en is dit ook de nieuwe manier geworden om met elkaar te communiceren. Niet overal plaatsen we onze echte naam of profielfoto bij. Daardoor is de drempel om iemand online flink het leven zuur te maken een stuk lager geworden. Niet voor niets zijn er meer mensen die online pesten (cyberpesten) ervaren. Bijna tien procent van de Nederlandse jongeren heeft er last van. Het is daarom belangrijk om het cyberpesten goed aan te pakken.

Lees meer

Social media verslaving?

social media verslaving

Sociale media werden aanvankelijk gepresenteerd als een ‘zegen’, iedereen zou met iedereen verbonden worden. Ondertussen werd duidelijk dat het voor een aantal mensen eerder een ‘vloek’ betekent. Niet enkel omdat via deze kanalen heel wat bagger en desinformatie verspreid wordt, maar ook omdat sommigen er letterlijk aan verslaafd geraken.

De Nederlandse orthopedagoge Marijn Jurriaans schreef in dit verband een helder artikel.

Lees meer

Alcoholhulp.be is effectief

onderzoek alcoholhulp 2022

Begin 2022 werd een real-life onderzoek gepubliceerd over de online werking bij  Alcoholhulp. Zowel de online zelfhulp als de (chat)begeleiding bleken effectief voor het reduceren of stoppen van alcoholgebruik. Vooral  voor deelnemers die zich engageren om het platform regelmatig te gebruiken. De resultaten zijn duidelijk beter indien er professionele begeleiding is. Goede voorspellers van een gunstig resultaat bleken: 1/ de intentie om te stoppen met drinken vanaf de start van de behandeling, 2/een lager alcoholgebruik bij aanvang,  en 3/ meer opdrachten in het programma uitvoeren. De grootste verandering in het drinkpatroon vond plaats tijdens de eerste zes weken.

Lees meer

Ontwikkeling van OnlinePsyHulp

OnlinePsyHulp

De online begeleidingsprogramma’s van Alcoholhulp, Drughulp, Cannabishulp, Gokhulp en Depressiehulp worden in in de loop van 2022 samengebundeld onder de naam  OnlinePsyHulp.

Deze vernieuwing zal van toepassing zijn voor de online (chat)begeleiding en de ‘blended begeleiding’ (de combinatie van individuele gesprekken met het online programma).

Voor de online zelfhulp zal er voorlopig niets wijzigen. Ook de publieke informatieve websites blijven voorlopig ongewijzigd.

Een publieke portaalwebsite werd alvast ontwikkeld: www.onlinepsyhulp.be

Lees meer

Onlinehulp-apps.be gelanceerd

onlinehulp-apps.be

De nieuwe website onlinehulp-apps.be wil het kaf van de koren scheiden in het grote aanbod aan apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid.

Zijn deze mobiele apps, websites, ‘serious games’, wearables en andere toepassingen betrouwbaar, veilig, wetenschappelijk onderbouwd en kunnen ze effectief bijdragen aan het welbevinden van gebruikers? Zijn ze inzetbaar ter ondersteuning van psychosociale begeleiding en/of therapie?

Op deze vragen wil het team achter onlinehulp-apps (onder leiding van Philippe Bocklandt, Arteveldehogeschool) een antwoord bieden en daarmee het brede publiek én diverse professionals de weg wijzen naar geschikte en betrouwbare onlinehulp.

Lees meer

COVID-19 en de ’tsunami’ van psychische klachten

Coronacrisis en psychologische gevolgen

In de loop van juni 2020 verscheen een artikel op VRT NWS van prof. Patrick Luyten (KULeuven). Daarin relativeerde hij de ’tsunami’ aan psychologische klachten die zouden ontstaan door de Coronacrisis, zonder de ernst ervan te onderschatten. Voorspellende cijfers uit vroeger onderzoek die Luyten wilde toevoegen aan het artikel ontbraken echter. Daarom willen we ze hier presenteren.

Lees meer