Angsthulp.be gelanceerd

Angsthulp.be

OnlinePsyHulp biedt nu ook online hulpverlening aan voor angst en stress, naast het bestaande aanbod voor depressie en verslavingsproblemen. Deelname aan deze hulpprogramma´s kan kosteloos en anoniem indien gewenst.

Angst en stress zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Volgens Sciensano kampt bijna 1 op 5 Belgen met angstklachten of -stoornissen. Doorgaans zijn angst en stress normale gevoelens waar iedereen wel eens last van heeft, maar deze gevoelens kunnen ook overheersend worden. In dat geval betekent het vaak een beperking voor iemands leven en kan ook de omgeving eronder lijden.

Angst- en stressklachten worden al te vaak langdurig en uitsluitend behandeld met benzodiazepines (kalmeer- en slaapmiddelen). Niet alleen zijn benzodiazepines vrij snel verslavend, op langere termijn bieden ze geen duurzame oplossing en kunnen ze de problemen zelfs nog doen toenemen.
Zie ook het artikel op VRT NWS

Daarnaast blijkt dat heel wat mensen met angstklachten vaak geen toegang vinden tot gepaste psychologische hulp, wegens niet bekend met de mogelijkheden, te duur, te lange wachtlijsten en niet anoniem.

Angsthulp biedt daarom laagdrempelige onlinehulp. Er zijn twee mogelijkheden: online zelfhulp voor lichtere angstproblemen en online begeleiding voor meer ernstige klachten.

Angst kan vele gezichten hebben en erg verschillen van persoon tot persoon. Daarom komen in het hulpaanbod ook diverse thema’s aan bod, zoals het hanteren van  lichamelijke signalen die angst en stress oproepen, het omgaan met gevoelens en (vaak onbewuste of automatische) negatieve gedachten, het verliezen van evenwicht tussen ‘moeten doen’ en ‘willen doen’, ongezond perfectionisme, richting in het eigen leven missen, en het vastlopen in onbevredigende relatiepatronen.

Er is dus geen unieke aanpak voor angst- en stressproblemen die voor iedereen een oplossing zal bieden. Vaak is het een zoektocht naar wat werkt voor iemand. Daarom wordt in het hulpaanbod een programma aangeboden met verschillende mogelijkheden om aan herstel te werken.  Naast psycho-educatie (wat is er eigenlijk aan de hand?) wordt er gebruik gemaakt van oefeningen waarmee deelnemers concreet aan de slag kunnen gaan.

Bij de online zelfhulp gaan deelnemers zelfstandig aan het werk. Uit onderzoek blijkt dat online zelfhulp voor een kleinere, maar zeer gemotiveerde groep werkzaam kan zijn. In de andere gevallen is het vaak een opstap naar verdere begeleiding.

Bij de online begeleiding is er intensieve ondersteuning door een professionele hulpverlener gedurende een 3-tal maanden, met de mogelijkheid tot wekelijks contact. Hierbij worden deelnemers gestimuleerd om stappen te zetten in hun herstelproces aan de hand van concrete oefeningen, met respect voor hun ritme en wat ze aankunnen. De contacten verlopen via chat (of beeldbellen indien aangewezen) en beveiligde berichten.

Zoals bij het overige online aanbod op OnlinePsyHulp kan een begeleiding voor een aantal deelnemers voldoende zijn om weer verder te kunnen. Indien dit niet lukt, wordt er na drie maanden gezocht naar de best passende doorverwijzing.

Angsthulp.be wordt erkend en gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Meer info op www.angsthulp.be en op www.onlinepsyhulp.be

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *