Social media verslaving?

social media verslaving

Sociale media werden aanvankelijk gepresenteerd als een ‘zegen’, iedereen zou met iedereen verbonden worden. Ondertussen werd duidelijk dat het voor een aantal mensen eerder een ‘vloek’ betekent. Niet enkel omdat via deze kanalen heel wat bagger en desinformatie verspreid wordt, maar ook omdat sommigen er letterlijk aan verslaafd geraken.

De Nederlandse orthopedagoge Marijn Jurriaans schreef in dit verband een helder artikel.

In haar artikel beschrijft Marijn Jurriaans de symptomen van verslaving aan sociale media. Zeker jongeren blijken kwetsbaar. Volgens recent onderzoek zijn zij gemiddeld 3 tot 5 uur per dag met sociale media bezig. 29% voelt er zich aan verslaafd en 35% meent dat het een negatieve invloed heeft op hun schoolresultaten.

Het omgaan met sociale media blijkt voor een aantal gebruikers een dwingend karakter te krijgen. Het ‘moet’, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Daarmee valt dit fenomeen te definiëren als een gedragsverslaving, min of meer vergelijkbaar met een gok- of gameverslaving. In de hersenen spelen zich gelijkaardige processen af, zoals dat bij de ‘klassieke’ verslaving aan alcohol of drugs het geval is.

De gevolgen van verslaving aan sociale media zijn eveneens vergelijkbaar met andere verslavingen: obsessie (er voortdurend mee bezig zijn), sociale contacten en dagelijkse bezigheden verwaarlozen, slaaptekort,…

Verder geeft Marijn Jurriaans een 10-tal tips om gebruikers te wapenen tegen sociale media verslaving.

Lees meer op www.internetvergelijk.nl

Meer info:

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *