Over ons

Online hulpverlening

Waarom deze blog?

Ik werkte meer dan 25 jaar als klinisch psycholoog, voornamelijk rond trauma, dissociatieve stoornissen, depressie, verslaving en eetproblemen. In hulpverlening werken was een boeiende ervaring, maar ik bleef wat met de vraag zitten of die individuele hulpverlening in een ruimere context gezien geen ‘druppel op een hete plaat’ is. Omdat ik rond de eeuwwisseling ook met webdesign bezig was begon ik de mogelijkheden te zien om via internet grotere groepen mensen te kunnen bereiken op een (relatief) persoonlijke manier. En zonder dat ze zich ergens moesten presenteren als ‘patiënt’ of ‘cliënt’.

Ik had ondertussen Vincent Verbruggen leren kennen, een jonge gedreven webdeveloper waarmee het leuk samenwerken was. Via een aantal toevalligheden (die misschien niet zo toevallig waren) konden we op vraag van CAD-Limburg en CGG Kempen een online programma voor alcoholproblemen ontwikkelen. Alcoholhulp werd vrij succesvol en was het startpunt om andere online mogelijkheden te gaan verkennen, zoals het gebruik van smartphone apps, ‘blended’ begeleiding of therapie, wearables, UX design en persuasive design.

Ondertussen werd het aanbod, naast Alcoholhulp, uitgebreid met Cannabishulp, Drughulp, Gokhulp en Depressiehulp. In de nabije toekomst staan op stapel: Angsthulp, perinatale depressie (via Depressiehulp) en een aanbod voor jongeren in de transitieleeftijd.

Via de website online-hulpverlening.be bieden Vincent en ik onze diensten aan. Maar het leek me vanaf het begin een goed idee om online mogelijkheden voor hulpverlening breder bekend te maken. Want online hulp is volgens mij geen voorbijgaande hype, het hoeft niet onpersoonlijk en mechanisch te zijn, en het kan een wezenlijke verbetering betekenen voor hulpverlening in het algemeen. Een blog en sociale media zijn prima middelen om veel professionelen te bereiken, die hoe langer hoe meer internet gaan gebruiken om zich te informeren. Hoewel ze op dit gebied nog ver achterliggen op hun zogenaamde doelgroepen.

De online-hulpverlening blog is dus niet bedoeld om commerciële promotie te maken, maar wil vooral nieuwe ontwikkelingen in beeld brengen. Voornamelijk gericht op de GGZ, maar zonder de waardevolle initiatieven vanuit de ‘nulde’ of ‘eerste lijn’ te negeren (Zelfmoordlijn, Awel, Tele-onthaal, etc.). Trouwens, het wordt hoe langer hoe duidelijker dat de kunstmatige scheiding tussen al die ‘lijnen’ in de welzijns- en gezondheidszorg op den duur contraproductief wordt. Een online aanbod kent geen grenzen op dat gebied, en zal in de toekomst hoe dan ook voor meer integratie zorgen.

Herwig Claeys

Online-hulpverlening.be

Als interactief webdesign/webdevelopment bedrijf richten we ons op online hulpverlening in de psycho-sociale sector
Via deze blog willen we meer informatie geven over de lopende projecten, maar vooral over de nieuwe ontwikkelingen op gebied van online hulpverlening in het algemeen.
Contact: info@online-hulpverlening.be

Wie we zijn:

Herwig Claeys is webdesigner en klinisch psycholoog. Hij is projectverantwoordelijke van Depressiehulp, Alcoholhulp, Cannabishulp, Drughulp en Gokhulp bij het samenwerkingsverband tussen de Centra Geestelijke Gezondheidszorg Zorggroep Zin, Kempen en De Pont. In de loop van 2022 wordt het online hulpaanbod gebundeld onder de naam OnlinePsyHulp.
Contact: herwig@online-hulpverlening.be

Vincent Verbruggen is web developer en -consultant. Hij staat in voor de technische aspecten en de ontwikkeling van interactieve hulpverlening op het internet.
Contact: vincent@online-hulpverlening.be

Contactformulier

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *