Online drughulpverlening in Vlaanderen

online drughulpverlening

Eén van de belangrijkste initiatiefnemers in Vlaanderen op gebied van online drughulpverlening is de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).  Voor korte hulpvragen of snel advies kan je terecht bij www.druglijn.be of telefonisch: 078 – 15 10 20 (ma-vr 10u tot 20u). Maar er is meer…

Naast haar eigen website www.vad.be, die eerder gericht is op professionelen, ontwikkelde VAD enkele informatieve websites rond alcohol en drugs. Deze websites richten zich op verschillende doelgroepen:

  • www.druglijn.be: breed informatief. Sinds enige tijd kan de druglijn niet alleen telefonisch gecontacteerd worden, maar worden er ook vragen via e-mail beantwoord. Er zijn tevens plannen om gebruik te maken van chat.
  • www.boodschapineenfles.be: interactieve site met specifieke info voor mannen, vrouwen, sporters, werknemers en partners van probleemdrinkers.
  • www.partywise.be: interactieve site gericht op het uitgaansleven, met veel informatie rond alcohol en partydrugs
  • www.acoolworld.be: gericht op jongeren tussen 10 en 15 jaar.
  • www.gratisdrank.be: gericht op jongeren tussen 16 en 25 jaar.
  • www.alsjeoudersdrinken.be: gericht op kinderen met ouders die alcoholproblemen hebben.

Vanuit de vrijwilligershoek biedt de website www.stoppen.be reeds enkele jaren lotgenotenondersteuning bij (vooral) alcoholproblemen, met behulp van een forum en een gemeenschappelijke chatroom.

In de loop van 2007 – 2008 werd de website www.alcoholhulp.be ontwikkeld. Deze website omspant een hele waaier van online mogelijkheden om in te spelen op alcoholproblemen.  De website is een gezamenlijk initiatief van de Centra voor Alcohol en andere Drugproblemen (CAD Limburg) en Drughulp Kempen, en wordt  gefinancierd door de FOD Volksgezondheid. Men wilde de communicatiekanalen met het grote publiek uitbreiden en mogelijk ook een aantal doelgroepen bereiken, die tot nu toe weinig of geen beroep deden op de reguliere hulpverlening. Sinds januari 2009 is deze website gratis en anoniem toegankelijk in heel Vlaanderen.

In de loop van 2008 startte de VAD met de website www.hoeveelisteveel.be, waar bezoekers aan de hand van online tests zich een beeld kunnen vormen over hun gebruik (of misbruik) van alcohol, cannabis, speed, cocaïne,  gokken, xtc, slaap- en kalmeringsmiddelen, en internet. Er worden tevens een aantal kennistests aangeboden. Begin 2009 werd er in het kader van deze website ook een online zelfhulpprogramma gelanceerd voor cannabisgebruikers die willen minderen of stoppen (www.hoeveelisteveel.be/zelfhulp.html).

surfing

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *