Over cyberpesten

cyberpesten

Dit artikel werd aangeleverd door Floris van Veen, Cyber Security specialist bij vpngids.nl

Mensen zijn niet altijd vriendelijk tegen elkaar. Of het nu gaat om kinderen of volwassenen, het komt regelmatig voor dat het allemaal wel iets vriendelijker had gekund. Tegenwoordig zijn we steeds meer online en is dit ook de nieuwe manier geworden om met elkaar te communiceren. Niet overal plaatsen we onze echte naam of profielfoto bij. Daardoor is de drempel om iemand online flink het leven zuur te maken een stuk lager geworden. Niet voor niets zijn er meer mensen die online pesten (cyberpesten) ervaren. Bijna tien procent van de Nederlandse jongeren heeft er last van. Het is daarom belangrijk om het cyberpesten goed aan te pakken.

Dit is cyberpesten

Cyberpesten kan behoorlijk heftig zijn. Het komt zo vaak voor, dat er zelfs een onderzoeksinstituut voor is opgericht. Volgens het Cyberbullying Research Center spreken we van cyberpesten als iemand opzettelijk en herhaaldelijk schade toebrengt via digitale communicatiemiddelen. Meestal zijn cyberpesters erop uit om iemand anders online te kwetsen. Uiteraard zit er een verschil tussen plagen en pesten. Bij plagen probeert iemand je nog op een leuke manier uit te dagen. Gewoon om je even op de kast te jagen. Maar als je aangeeft dat je dat niet prettig vindt en die persoon blijft het doen, ontspoort het al snel in cyberpesten.

Hoe ziet cyberpesten eruit?

Meestal heb je al snel door dat het gaat om cyberpesten. Je merkt dat iemand online echt een hekel aan je heeft en er op uit is om je voortdurend te raken. Het is de pester zijn missie geworden om je schade toe te brengen. Dat doet hij niet één keer, maar doorgaans herhaaldelijk. Je kan er emotioneel aan kapot gaan. Cyberpesten vindt niet alleen plaats op een mobiele telefoon. Ook op de computer of tijdens het gamen kun je behoorlijk gepest worden.

Waar loop je risico op cyberpesten?

Online is de  drempel voor pesterijen een stuk lager. Niet voor niets is de kans om gepest te worden groot op social media zoals Twitter of Facebook. Maar je kunt ook zomaar vervelende berichten krijgen van mensen die je niet kent op Messenger of WhatsApp. Of een aantal mensen nemen je op een forum of in een chatroom te pakken.

Vooral bij online gaming komt cyberpesten vaak voor. Daarbij worden denigrerende termen zoals ‘noob’ gebruikt. Dat is niet voor iedereen even leuk en mensen kunnen elkaar hiermee behoorlijk treiteren. Het kan zelfs uitlopen op stalking. Cyberpesten kan nog harder aankomen dan regulier pesten, omdat het je overal kan bereiken wanneer je online gaat.

Verschil tussen pesten en cyberpesten

Bijna de helft van de tieners wereldwijd is voortdurend online. De kans om gepest te worden neemt daardoor behoorlijk toe. Bij het traditionele pesten voelt iemand zich nog geremd om het te doen. Die rem kan door de anonimiteit op internet volledig weggenomen worden. Je hoeft het niet recht in iemand zijn gezicht te doen. Het kan altijd en overal gebeuren. Cyberpesten kan vervelende gevolgen hebben als er verkeerde foto’s of video’s van je online gaan. Als die content eenmaal gedeeld is, blijft het online staan en is het zeer moeilijk om er weer vanaf te komen.

Ouders en cyberpesten

Als ouder wil je nooit dat je kind het slachtoffer wordt van pesten. Of het nu gaat om online of offline. Het kan lastig zijn om online pesten tegen te gaan. Veel online pesters blijven volledig anoniem. Het is dan lastig om het probleem aan te pakken, omdat je niet weet wie er verantwoordelijk is. Als een klasgenoot een kind online treitert, is het maar de vraag of de school daar wat tegen gaat doen. Want leraren vinden al snel dat wat buiten de school gebeurt, niet hun verantwoordelijkheid is.

Bovendien is het moeilijk om de politie erbij te betrekken. Daarvoor moet er concreet bewijs zijn van een misdrijf en voor wat ‘een akkefietje’ tussen twee kinderen lijkt, komt de politie vaak niet tussenbeide.

Cyberpesten tegengaan

Door te praten met jet kind is het mogelijk een eerste stap te zetten tegen cyberpesten. Zorg ervoor dat het bewijs opgeslagen wordt. Maak opnames van berichten, afbeeldingen en andere communicatie. In sommige gevallen is het namelijk nodig om het bewijs toch aan de politie te overhandigen. Ga niet meer in op de gemene uitingen van de pester en blokkeer deze volledig. Zo kan er geen contact meer worden opgenomen. Zorg eventueel voor programma’s die het mogelijk maken om ouderlijk toezicht te houden. Dit laatste is wel sterk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Meld cyberpesten altijd bij de bron.

Gaat het om een schoolgenoot? Meld dit dan bij de school en bij de ouders. Gaat het om social media? Rapporteer dan deze berichten. En licht de politie in als de persoonlijke veiligheid van het slachtoffer gevaar dreigt te lopen.

Als je slachtoffer bent van cyberpesten dan kan je hier hulp vinden.

Meer info

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *