Nieuwe Gokhulp + TOP-training

Gokhulp.be heeft een upgrade gekregen. De website werd ‘responsive‘ gemaakt, online begeleiding door een professionele hulpverlener is nu mogelijk en er werd een koppeling gemaakt met TOP-training (Training Onbewuste Processen). Er wordt ook onderzoek uitgevoerd door de universiteiten van Antwerpen en Amsterdam.

Vanuit een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, Universiteit van Amsterdam en CAD Limburg werd een protocol ‘online behandelen van gokstoornissen’ opgesteld. Het is een geheel nieuw en uniek concept waarbij een online totaalbehandelprogramma van (maximum) 12 weken wordt aangeboden.

Tweeledige aanpak

De online behandeling bij Gokhulp betreft een motivationele benadering met cognitief-gedragstherapeutische interventies aan de hand van (thuis)oefeningen. Het gaat hierbij onder andere om zelfregistratie via het gokdagboek, zelfonderzoek naar motieven tot verandering, zelfcontrole afspraken, leren herkennen van risicosituaties, omgaan met risicosituaties en terugvalpreventie. Deelnemers worden hierbij begeleid door een hulpverlener via chat en online berichten.

Daarnaast kunnen deelnemers de online TOP-trainingen volgen. Hier gaat het om een ‘her-training’ van onbewuste processen die gokken mee in stand houden. Deze aanpak is bekend als ‘cognitive bias modification’, zie ook dit artikel. Het idee is dat hierdoor de ‘approach bias’, de automatische tendens om toenadering te zoeken tot gokstimuli, wordt hertraind – teniet gedaan of mogelijk zelfs omgekeerd.

Het nieuwe project borduurt gedeeltelijk voort op eerder onderzoek onder leiding van Prof. Dr. Geert Dom van Universiteit Antwerpen en Prof. Dr. Reinout Wiers van Universiteit van Amsterdam. Wiers ontdekte eerder dat mensen die verslaafd zijn aan roken of alcohol, baat kunnen hebben bij een online training, waarbij zij hun verslaving als het ware ‘wegtrainen‘.

Ruiter en paard

De combinatie van beide methoden kan vergeleken worden met de beeldspraak van ‘paard en ruiter’. Verslavingsgedrag is immers vaak moeilijk te begrijpen. Dit komt omdat het in stand gehouden wordt door zowel bewuste als onbewuste processen. Als je wilt stoppen met gokken, dan wil jij dat als ‘ruiter’. Je neemt een bewuste, rationele beslissing. Maar…, jij bent ook het ‘paard’. Dat zijn grotendeels onbewuste, automatische en impulsieve processen, die nog lange tijd de neiging hebben om naar kansspelen toe te gaan. Het paard is de ruiter vaak te snel af.

Niet enkel de ruiter moet getraind worden, via de (thuis)oefeningen en via de chatgesprekken. Ook het paard moet ‘getemd’ worden (Trainingen Onbewuste Processen) om het gokken voldoende onder controle te krijgen.

Praktisch

Zowel Nederlandse als Vlaamse problematische gokkers kunnen deelnemen aan het nieuwe online behandelprogramma. Deelname kan anoniem en is kosteloos.

Informatie over hoe het in z’n werk gaat voor deelnemers is hier te vinden:
https://gokhulp.be/begeleiding/info-hoe-werkt-het

Inschrijven kan via deze pagina:
https://gokhulp.be/begeleiding/registreren

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *