Projecten

Depressiehulp

Depressiehulp

Depressiehulp.be is een gezamelijk initiatief van CGG De Pont en CGG Kempen, en wordt financiƫel ondersteund door de Vlaamse overheid.

Depressiehulp is volop in ontwikkeling. Gradueel werden verschillende gedeeltes van de website online gezet . Tijdens najaar 2016 kwam het publieke informatiegedeelte online.  Vanaf juni 2017 was de 'blended' begeleiding beschikbaar voor cliĆ«nten van CGG Kempen en De Pont. Op termijn konden ook andere CGG's gebruikmaken van Depressiehulp.

De online zelfhulp is beschikbaar sinds september 2017. Volledige online aanmelding en begeleiding werd mogelijk begin september 2019.

Ondertussen werden ook online verbindingen leggen met eerstelijnsdiensten zoals CAW, Aanmeldingsteam Kempen, Verwijsteam Emergo, Zelfmoord1813 en DrugLijn.

Screenshots

Inhoud van Depressiehulp

 • Een informatief gedeelte voor het brede publiek...
  Dit omvat drie grote onderdelen.
  1/ Wat is depressie? Over kenmerken, oorzaken en verschillende vormen van depressie. Hier is ook een zelftest beschikbaar.
  2/ Voor de omgeving. Informatie voor partners, ouders, kinderen en vrienden van mensen die depressief zijn.
  3/ Op weg naar herstel. Wat zijn de mogelijkheden op gebied van medicatie, begeleiding en psychotherapie, andere hulpbronnen en levensstijl.
  Het informatieve gedeelte is rijkelijk voorzien van herstelverhalen en citaten van mensen die depressief (geweest) zijn.
 • Een online therapeutisch programma...
  Dit programma werd in een eerste fase enkel'blended' aangeboden vanuit diverse CGG. Dit betekent dat tijdens een begeleiding face-to-face gecombineerd wordt met online methodieken.
  Sinds september 2019 wordt het programma ook 'puur' online aangeboden, waarbij deelnemers zich rechtsreeks en eventueel anoniem kunnen aanmelden.
 • Een online zelfhulpprogramma...
  Dit gedeelte biedt de mogelijkheid aan mensen met depressieve klachten om volledig zelfstandig aan de slag te gaan, zonder tussenkomst van een hulpverlener. Gebruik van deze zelfhulp wordt afgeraden aan mensen met te ernstige depressieve klachten.

Bezoek de website

Online hulp biedt ondersteuning in het natuurlijke milieu