‘Drugs Meter’: een online zelftest met inhoud

drugs meter

Online zelftests waarmee je alcohol- of druggebruik kan evalueren zijn al langer bekend. Meestal krijg je na het invullen van dergelijke test een score en een vrij summiere uitleg over je gebruik. De Engelstalige ‘Drugs Meter’ gaat echter een hele stap verder en biedt meer gepersonaliseerde informatie, een vergelijking met een omvangrijke groep andere gebruikers en tips om je gebruik minder schadelijk te maken of te houden. Deze opzet wil in eerste instantie zelfreflectie bevorderen via een ‘no nonsense’ boodschap.  Momenteel kan het gebruik van 9 producten online geëvalueerd worden. De reeks zal verder uitgebreid worden en binnenkort zal deze tool ook beschikbaar zijn als ‘app’ op mobiele toestellen.

‘Drugs Meter’ wordt ontwikkeld door Global Drug Survey (GDS), een onafhankelijk internationaal expertisecentrum onder leiding van Dr. Adam Winstock. De tool maakt o.a. gebruik van database gegevens van meer dan 15.000 gebruikers wereldwijd. Iedereen die gebruik maakt van Drugs Meter kan op het einde ervoor kiezen om zijn of haar gegevens aan de database toe te voegen, waardoor deze steeds blijft aangroeien. Gegevens worden o.a. vergeleken op basis van leeftijd en geslacht, maar voorlopig enkel op wereldwijd niveau. In de toekomst hoopt men dit meer op specifieke locaties te kunnen afstemmen.

drugsmeter global drug survey

De achterliggende filosofie gaat ervan uit dat iedere druggebruiker anders is en gebruik verschillende functies kan hebben. ‘Drugs meter’ geeft dus niet enkel feedback over hoeveel iemand gebruikt, maar ook over de manier waarop gebruikt wordt, waarbij rekening gehouden wordt met persoonlijke risicofactoren. Als een gebruiker bijvoorbeeld kwetsbaar is voor depressie (dus vroeger reeds depressieve klachten had of wanneer depressie familiaal aanwezig is) dan worden de scores in functie hiervan aangepast.

De ingebouwde ‘harm-reduction’ adviezen zijn ook een sterk punt van deze tool. Actuele gebruikers, zeker diegenen die weinig of geen problemen ondervinden, hebben hier meer aan dan enkel te vernemen dat ze best zouden stoppen met elk gebruik.

drugsmeters

Er zijn 9 meters beschikbaar, namelijk voor: alcohol, tabak, cannabis, cocaïne, MDMA (XTC), methamphetamine (speed), GHB, ketamine en mephedrone. Nieuwe meters zullen ontwikkeld worden. Daarnaast zijn er apps in ontwikkeling voor smartphones, minstens voor iOS en Android. Deze zullen de tool nog toegankelijker maken. Gebruikers kunnen dan op regelmatige basis nagaan waar ze staan op gebied van alcohol- en ander druggebruik.

Momenteel is de website wel aangepast voor mobiel surfen, maar werkt nog niet helemaal naar behoren op alle smartphones. Op een Android toestel bijvoorbeeld, met Chrome als browser, blokkeert de website zodra je één van de meters wil openen. Op een iPhone doet zich hetzelfde probleem voor. Als je Drugs Meter dus wil testen, maak dan voorlopig gebruik van je desktop of laptop.

De ‘Drugs Meter’ zelf uitproberen: www.drugsmeter.com
Over ‘Global Drug Survey’: www.globaldrugsurvey.com

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *