‘Mijndoelenstellen.nl’

Via een Twitterbericht belandde ik toevallig terug op ‘mijndoelenstellen.nl’. Een aangenaam weerzien, want deze website is een mooi staaltje van sobere en heldere online hulpverlening. Initiatiefnemers Kelly de Vries & Wouter Bruijning geven volgende kernachtige omschrijving in een artikel van ‘Maatwerk’:

Voor veel mensen is het lastig om een doel te formuleren. Ze weten vaak wel ongeveer wat ze willen bereiken, maar kunnen er de woorden niet voor vinden of hebben moeite met het concretiseren van een doel. ‘Mijndoelenstellen.nl’ kan daarbij helpen.

Veel uitleg over de concrete werking van deze ‘doelstellingen-tool’ hoef ik niet te geven want alles wijst zichzelf uit. Kort gezegd is ‘Mijndoelenstellen’ eigenlijk een online tool die gemakkelijk kan ingezet om iemand een beter zicht te geven op mogelijke doelstellingen, aan de hand van een aantal vragen. Hoe dikwijls worden hulpverleners niet geconfronteerd met cliënten die wel reeds kunnen formuleren wat ze niet (meer) willen, maar die nog niet in staat zijn positieve doelen te formuleren?  ‘Mijndoelenstellen’ kan dan een hulpmiddel zijn, dat alleszins goede gespreksstof oplevert. Het feit dat deze tool online aangeboden wordt kan het voor bijvoorbeeld  jongeren een stuk aantrekkelijker maken om er mee aan de slag te gaan. Dat is ook de ervaring van Kelly de Vries die o.a. als jeugdreclasseerder werkzaam is.

De online tool kan dus in eerste instantie aangewend worden in ambulante psychosociale hulpverlening door maatschappelijk werkers, psychologen, e.d. Maar kan eveneens door gelijk wie gebruikt worden op individuele basis. Momenteel zijn er drie doelgroepen: ‘jongeren 12-18 jaar’, ‘jongeren 18-23 jaar’ en ‘volwassenen’, die elk een aantal thema’s bevatten. Daarnaast zijn er blanco doelenkaarten ter beschikking. Na het gebruik ervan kan je aangeven of de resultaten enkel naar jou of ook naar iemand anders (bijvoorbeeld je hulpverlener) moeten verzonden worden. Wil je helemaal anoniem blijven dan kan een hotmail of gmail account gebruikt worden met een schuilnaam.

Zeer interessant is echter dat de initiatiefnemers bereid zijn nieuwe doelgroepen toe te voegen op aanvraag. Zo is er reeds een toevoeging in het kader van de faalangsttraining door Kwadraad Maatschappelijk Werk. Ook onze Vlaamse collega’s Jo Van Hecke & Davy Nijs leverden een bijdrage aan het geheel. Nieuwe toevoegingen bedoeld voor specifieke doelgroepen zijn blijkbaar welkom en dat klinkt aantrekkelijk. Ik denk hierbij aan een aantal deelnemers van de online programma’s Alcoholhulp en Cannabishulp. Ook zij kunnen nood hebben aan het concretiseren van doelen wanneer er plots veel tijd vrij komt door het minderen of stoppen met hun drinken en gebruik.

En… one more thing. Dankzij WPtouch (een plugin voor WordPress) heeft de website een ‘responsive design’ waardoor ze naast de gewone computer ook perfect bruikbaar is op een smartphone of tablet.

www.mijndoelenstellen.nl

One Reply to “‘Mijndoelenstellen.nl’”

  1. Leuk artikel! (Ontdek het net pas) Bedankt voor de aandacht voor mijndoelenstellen.nl en feedback blijft welkom. Blijf ons volgen, een doorontwikkeling komt er aan! Groetjes, Wouter en Kelly

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *