Alcoholhulp bleef groeien in 2012

Alcoholhulp kende een moeizame start in 2012 omdat we moesten op zoek gaan naar bijkomende financiering om het project drijvende te houden. Dit had echter geen effect op het aantal bezoekers op de website en het het aantal aanmeldingen bij de online programma’s. Op dit gebied bleef de stijgende lijn van voorgaande jaren aanhouden.

Verder waren er nog andere nieuwe ontwikkelingen in 2012, zoals de Franstalige versie van Alcoholhulp (www.aide-alcool.be) en het online zetten van Drughulp.be en Gokhulp.be.

Over Alcoholhulp.be

De website werd 333.375 maal bezocht in 2012 (+57,36% t.o.v. 2011). De zelftest op het informatiegedeelte werd 16.184 maal uitgevoerd (+46,33%). Het aantal aanmeldingen bij het online zelfhulpprogramma steeg naar 1.132 deelnemers (+19,66%), terwijl bij de online begeleiding 725 aanmeldingen genoteerd werden (+45%).

Door de vele aanmeldingen en de minimale personeelsbezetting moesten deelnemers voor de online begeleiding spijtig genoeg doorlopend 1 tot 4 weken wachten vooraleer het programma voor hen van start kon gaan. We konden er echter voor zorgen dat nieuwe cliënten zeer snel antwoord kregen na aanmelding en hen op de hoogte houden over de wachttijd. Cliënten werden tijdens deze wachttijd ook aangemoedigd om alvast met enkele opdrachten te beginnen of het afgeschermde forum voor deelnemers te bezoeken.

Het is opvallend dat het percentage vrouwen dat zich aanmeldt hoog blijft (rond 50%) in vergelijking met het publiek dat contact neemt met de ‘klassieke’ hulpverlening.
Ook een opmerkelijk verschil met andere hulpverlening is het aantal mensen die aan het werk zijn terwijl ze deelnemen aan de online begeleiding, nl. 70% (waarvan 14% half-time).
Zoals voorgaande jaren is een meerderheid van deelnemers tussen 25 en 54 jaar oud. De grootste groep is de leeftijdscategorie 35-44 jaar (32,2%), gevolgd door 45-54 jaar (26,2%) en 25-34 jaar (24,3%).

www.alcoholhulp.be

Andere ontwikkelingen

Aide-alcool.be

aide alcool en ligne

De website Aide-alcool.be nam een goede start na de lancering eind 2012. Tijdens de 2 laatste maanden van het jaar vielen er reeds 12.000 bezoekers te noteren, waren er 118 inschrijvingen voor het zelfhulpprogramma en 56 aanmeldingen voor de online begeleiding. Aide-alcool.be is een initiatief van Le Pélican (Brussel) en Centre Alfa (Luik), en wordt gefinancierd door het Verslavingsfonds.

www.aide-alcool.be

Gokhulp.be / Aide-aux-joueurs.be

gokhulp online zelfhulp

Eveneens eind 2012 werd Gokhulp.be / Aide-aux-joueurs gelanceerd. Deze websites willen inspelen op een groeiende groep van mensen die problemen krijgen met kansspelen en die doorgaans weinig beroep doen op hulpverlening. Het steeds toenemende aanbod van online gokspelen zal naar alle waarschijnlijkheid de problemen doen toenemen, omdat online gokken meer risico’s kan inhouden. Het is immers 24/24 mogelijk om te spelen, er is geen sociale controle, er wordt virtueel geld uitgegeven en de tijd die men eraan besteedt wordt snel uit het ook verloren omdat het om ‘short-odd’ spelen gaat (er volgt direct resultaat na de inzet). Een online hulpaanbod is dus een goed idee.

Gokhulp omvat een uitgebreid informatief gedeelte en een geautomatiseerd zelfhulpprogramma. Mogelijk volgt er later nog een online begeleiding zoals bij Alcoholhulp. De komende maanden zal een publiciteitscampagne gestart worden om dit project bekend te maken bij het grote publiek.

www.gokhulp.be
www.aide-aux-joueurs.be

Drughulp.be

drughulp online hulp xtc speed cocaine ghb

Verder werd ook Drughulp volledig operationeel. Drughulp richt zich op gebruikers van de zogenaamde ‘partydrugs’: XTC, speed, cocaïne en GHB. Het informatiegedeelte stond reeds langer online, maar nu zijn ook het zelfhulpprogramma en de online begeleiding toegankelijk voor heel Vlaanderen en Brussel.

www.drughulp.be

Cannabishulp

cannabis onlinehulp blog

Cannabishulp kende een lichte daling in aantal bezoekers en deelnemers aan de online begeleiding. We wijten dit minstens gedeeltelijk aan het feit dat deze website veel minder publiciteit kreeg dan Alcoholhulp en dat we hier ook weinig aan gedaan hebben in de loop van 2012 (wegens de andere activiteiten). Dit moeten we dus anders aanpakken in 2013.

Op de Cannabishulp blog verschenen wel een hele reeks nieuwe artikels. Een greep hieruit:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *