On Track Again: app zelfmoordpreventie

De gratis app ‘On track again’ werd speciaal ontwikkeld voor zelfmoordpreventie bij jongeren. De app is als ondersteuning bedoeld en helpt gebruikers zichzelf te evalueren, hulpbronnen te organiseren en contact met anderen te leggen in moeilijke periodes.

‘On track again’ heeft een zeer eenvoudige vormgeving, maar dat is vooral een pluspunt: geen overbodige toeters en bellen en geen geknoei met ingewikkelde menu’s. In een notendop bevat de app volgende mogelijkheden:

  • Video’s bekijken met getuigenissen van jongeren over wat hen heeft geholpen om moeilijke periodes te overbruggen.
  • Eigen foto’s, muziek en quotes toevoegen die hen een goed gevoel kunnen geven.
  • Helpende activiteiten verzamelen om een persoonlijk veiligheidsplan samen te stellen.
  • Contacten toevoegen van vrienden, familie, hulpverleners of hulpdiensten om deze snel te kunnen contacteren wanneer ze daar behoefte aan hebben.

ontrack again screens

Voorlopig is de app enkel in Android versie versie beschikbaar (downloadbaar via Google Play). Een IOS versie voor iPhone zal binnenkort volgen. Was een hybride app die op alle besturingssytemen werkt (inclusief Windows mobile) een betere optie geweest?

‘On track again’ krijgt als ondertitel ‘verder leven na een poging’, maar de app zou volgens mij ook kunnen ingezet worden bij jongeren die kampen met zelfmoordgedachten zonder dat er een zelfmoordpoging ondernomen werd. En wie weet, wanneer deze app aanslaat dan zijn er slechts enkele aanpassingen nodig om er ook een versie voor volwassenen van te maken.

Of ‘on track again’ effectief zal gebruikt worden is waarschijnlijk in grote mate afhankelijk van het feit of er voldoende draagvlak gevonden wordt bij hulpverleners en hun organisaties. Zij kunnen deze toepassing promoten, het gebruik ervan aanmoedigen en eventueel opvolgen.

De app heeft ook begeleidende websites:  www.ontrackagain.be en www.opnieuwverder.be (voor familie, vrienden en scholen). De app maakt deel uit van www.zelfmoord1813.be en is ontwikkeld door de organisatie Zorg voor Suïcidepogers van DAGGvzw, met o.a. steun vanuit de Vlaamse overheid.

On Track Again (Android versie)

One Reply to “On Track Again: app zelfmoordpreventie”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *